Sebasúcit

Dokážeš mať rád/rada všetky svoje časti?

Mgr. Lucia Záhorcová PhD.

odpustenie.sk | Dokážeš mať rád*rada všetky svoje časti?
Zdroj fotografie: Jackson David, unsplash.com

Počet slov: 278 | Potrebný čas na prečítanie: 1 min.

"Je v tebe časť, ktorá je láskavá. Je v tebe aj časť, ktorá je nepríjemná. Dokážeš ich obe milovať? Dovolíš im obom, aby boli videné?

Dokážeš milovať svoju časť, ktorá sa snaží? A tú, ktorá zlyháva? Dokážeš milovať časť, ktorá klame? A tú, ktorá plače?

Dokážeš milovať svoje slzy? Dokážeš milovať svoje obavy? Dokážeš milovať svoje najväčšie strachy? Dokážeš milovať svoju zúrivosť?

Dokážeš milovať svoju ľahostajnosť? A tú časť, ktorá sa pevne druhých drží? Dokážeš milovať svoju časť plnú energie? Milovať tú, ktorá spieva?

Dokážeš milovať svoju časť, ktorá je závislá? Dokážeš milovať časť, ktorá berie druhým? Dokážeš milovať svoju márnosť?

Dokážeš milovať svoj zármutok? Dokážeš milovať svoje vnútorné dieťa? A svoje telo, ktoré starne? Dokážeš milovať svoju nespútanú stránku? Vypustiť ju z klietky?

Dokážeš milovať časť, ktorá sa cíti naplnená? A aj tú, ktorá sa cíti nenaplnená? Dokážeš milovať časť, ktorá je uvoľnená? A tú, ktorá ľahko vzbĺkne?

Dokážeš milovať svoju slabosť? Aj časť, ktorá je niekedy chorá? Dokážeš milovať tú časť, ktorá je bojovná? Ktorá sa nevzdáva, napriek prekážkam?

Dokážeš milovať časť, ktorá je bláznivá? A tú, ktorá je rozumná? Dokážeš milovať svoje pobláznené srdce? A svoju rozptýlenú myseľ? Je v tebe časť, ktorá je znudená. A časť, ktorá je často vystresovaná. Dokážeš obe naraz milovať? A tú, ktorá sa snaží najlepšie, ako vie?

Ak je tvoja odpoveď na niektoré z týchto otázok nie, dokážeš potom milovať tú časť, ktorá sa učí, ako milovať?"

Láskavosť k sebe znamená mať rád/rada a prijímať všetky svoje časti.


Text je prekladom básne Can you love the one who od Leah Pearlman, upravené s pomenovaním na "časti", podľa teórie Internal Family Systems Dr. Richarda Schwartza.

Páčil sa vám článok?

Podporte nás na buymeacoffee.com

Mohlo by vás zaujímať:

odpustenie.sk | 7 znakov efektívneho ospravedlnenia

7 znakov efektívneho ospravedlnenia

Mohlo by sa zdať, že dobre sa ospravedlniť je jednoduché - povedať 'prepáč' sa predsa väčšina z nás učí už od mala. 'Povedz sestre/bratovi prepáč, že si jej/mu zbúral domček', hovorí nejeden rodič. Dieťa to v mnohých prípadoch aj zopakuje a záležitosť sa uzavrie. V dospelosti však už často nie je také jednoduché ospravedlniť sa efektívne.