odpustenie

Aké sú dôležité časti odpustenia sebe?

Mgr. Lucia Záhorcová PhD.

odpustenie.sk | Aké sú dôležité časti odpustenia sebe?
Zdroj fotografie: Jackson David, unsplash.com

Počet slov: 328 | Potrebný čas na prečítanie: 2 min.

✨ ľútosť nad vykonaným činom

✨ snaha o pochopenie, prečo čin nastal

✨ nezľahčovanie vykonaného činu

✨ snaha o prežívanie empatie a súcitu so sebou (napr. porozumenie, že som sa tak zachoval/a, lebo som bol sám/sama vtedy zranený/á)

✨ zároveň však čin nezľahčujem

✨ ak som zranil/a aj niekoho iného, úprimne sa ospravedlním a požiadam o odpustenie

✨ urobím záväzok, že dané správanie už nebudem opakovať

✨ urobím konkrétne kroky k zmene správania v budúcnosti

✨ pokiaľ čin nemôžem odčiniť voči danej osobe, môžem to urobiť symbolicky alebo voči niekomu inému

Často sa ľudia pýtajú, ako si má napríklad odpustiť človek, ktorý opakovane neplní svoje povinnosti do práce, či taký, ktorý prehnane pije alkohol a zraňuje tým svojich najbližších - teda či je odpustenie v takýchto prípadoch vôbec správne. Odpustiť si človek môže aj v takýchto prípadoch, pokiaľ sú splnené niektoré dôležité podmienky.

Človek zranenie nezľahčuje, je mu to úprimne ľúto, teda je si vedomý jeho nesprávnosti. Na to, aby sa k sebe mohol správať empaticky a súcitne a odpustiť si, je dôležité ospravedlniť sa ľuďom, ktorých človek zranil a urobiť záväzok o zmene správania - teda čin už neopakovať.

Odpustenie sebe teda je možné aj v takýchto prípadoch, pokiaľ však niekto pokračuje v rovnako zraňujúcom správaní s tým, že “si odpustil”, nie je to skutočné odpustenie, ale pseudoodpustenie.


  • Enright, R. D. (2015). 8 Keys to Forgiveness. New York: Norton Publishers.

  • Carpenter, T. P., Carlisle, R. D., & Tsang, J. A. (2014). Tipping the scales: Conciliatory behavior and the morality of self-forgiveness. Journal of Positive Psychology, 9(5), 389-401. https://doi.org/10.1080/17439760.2014.910823

  • Cheavens, J. S., Cukrowicz, K. C., Hansen, R., & Mitchell, S. M. (2016). Incorporating resilience factors into the interpersonal theory of suicide: The role of hope and self-forgiveness in an older adult sample. Journal of Clinical Psychology, 72(1), 58-69. https://doi.org/10.1002/jclp.22230

  • Worthington, E. L. (2013). Moving Forward: Six Steps to Forgiving Yourself and Breaking Free from the Past. Colorado Springs, CO: WaterBrook.

Páčil sa vám článok?

Podporte nás na buymeacoffee.com

Mohlo by vás zaujímať:

odpustenie.sk | Mýty o odpustení

Mýty o odpustení

Viaceré náboženstvá síce podporujú odpustenie a môžu ľuďom v odpustení pomáhať, odpusteniu sa venuje vedecká psychológia nezávisle od náboženstva.