odpustenie

Prečo je pre niektorých ľudí náročné odpustiť? I.

Mgr. Lucia Záhorcová PhD.

odpustenie.sk | Prečo je pre niektorých ľudí náročné odpustiť? I.
Zdroj fotografie: mohamed_hassan, pixabay.com

Počet slov: 416 | Potrebný čas na prečítanie: 2 min.

Pravdepodobne ste sa už stretli s človekom, ktorý akoby nedokázal odpúšťať. O druhých zvykne hovoriť zväčša negatívne, o krivdách, ktoré sa mu stali, zvykne hovoriť aj roky po tom, ako nastali, často sa nerozpráva ani s najbližšími rodinnými príslušníkmi a keď ho niekto zraní, môže mať tendenciu vyhľadávať pomstu. Čo môže byť za takýmto správaním? Výskum ukázal, že existujú určité osobnostné vlastnosti, ktoré súvisia s ťažkosťami pri odpustení.

Jednou z takýchto vlastností je narcizmus. Bolo preukázané, že ľudia, ktorí disponujú narcistickými črtami, s ťažkosťou odpúšťajú druhým.

Vzťah odpustenia a narcizmu je možné vidieť v charakteristike narcizmu, ktorého podstatou je obdivovanie seba, pocity nadradenosti a využívanie druhých ľudí. Narcistickí jednotlivci zvyknú reagovať agresívnejšie voči útokom a negatívnej spätnej väzbe, čo znamená, že je pre nich ťažšie odpúšťať.

Vyskytuje sa u nich aj viac konfliktov v každodenných medziľudských vzťahoch. Sú tiež mimoriadne precitlivení k čomukoľvek, čo sa týka ich osoby, a neustále sa tým zaoberajú, sú však necitliví k pocitom ostatných. Pretože odpustenie vyžaduje pokoru a ustúpenie z nadradenej pozície, je to pre narcistické osobnosti veľmi ťažké.

Autori sa zamerali tiež na rôzne dimenzie narcizmu vo vzťahu k odpusteniu. Ukazuje sa totiž, že najmä rivalita voči druhým a tzv. grandiózny narcizmus vysvetľujú neochotu odpúšťať druhým.

Konkrétne, ľudia, ktorí sa snažia vyzerať vo svojich očiach lepšie tak, že iných zhadzujú, sú menej empatickí voči tomu, kto im ublíži a zároveň voci nemu pociťujú väčší hnev a snažia sa mu pomstiť.

Grandiózny narcizmus, typický svojimi pocitmi nadradenosti, vysokou mienkou o sebe, či využívaním rôznych stratégií na ochranu svojej sebaúcty, súvisí s nižším odpustením. Medziľudské vzťahy grandióznych narcistov sú často povrchné, absentujúce blízkosť, pričom grandiózni narcisti v nich môžu často využívať manipuláciu a nadradenosť, omnoho menej už odpustenie.


  • Brunell, A.B., & Davis, M. S. (2016). Grandiose Narcissism and Fairness in Social Exchanges. Curr Psychology, 220–233 (2016). https://doi.org/10.1007/s12144-016-9415-5

  • Exline, J. J., Baumeister, R. F., Bushman, B. J., Campbell, W. K., & Finkel, E. J. (2004). Too Proud to Let Go: Narcissistic Entitlement as a Barrier to Forgiveness. Journal of Personality and Social Psychology, 87(6), 894–912. https://doi.org/10.1037/0022-3514.87.6.894

  • Fatfouta, R., Gerlach, T.M., Schrőder-Abé, M., & Merkl, A. (2015). Narcissism and lack of interpersonal forgiveness: The mediating role of state anger, state rumination, and state empathy, Personality and Individual Differences, 75, 36-40. https://doi.org/10.1016/j.paid.2014.10.051

  • McCullough, M. E., Emmons, R. A., Kilpatrick, S. D., & Mooney, C. N. (2003). Narcissists as victims: The role of narcissism in the perception of transgression. Personality and Social Psychology Bulletin, 29, 885-893. https://doi.org/10.1177/0146167203029007007

Páčil sa vám článok?

Podporte nás na buymeacoffee.com

Mohlo by vás zaujímať:

odpustenie.sk | Aký je rozdiel medzi vinou a hanbou a aký je ich vzťah s našim zdravím?

Aký je rozdiel medzi vinou a hanbou a aký je ich vzťah s našim zdravím?

Existujú určité osobnostné vlastnosti, ktoré súvisia s ťažkosťami pri odpustení...

odpustenie.sk | Prečo je pre niektorých ľudí náročné odpustiť? II.

Prečo je pre niektorých ľudí náročné odpustiť? II.

Existujú určité osobnostné vlastnosti, ktoré súvisia s ťažkosťami pri odpustení...